Hamileliğin 7. Haftası

Mucize Anne Yazar: Mucize Anne
Okuma: 5 Dk.
hamilelikte 7. hafta
hamilelikte 7. hafta
Google News

Google Haberlerde Takip Et!

Hamileliğin 7. Haftası gebelik döneminin erken dönemi içerisinde yer almaktadır. Gebeliğin ilk üç aylık dönemi olarak adlandırılan sürecin de 2. ayına giriş yapılmış olunmaktadır. Bebek anne karnında iken 7. hafta ile birlikte artık nohut büyüklüğüne ulaşmış olacaktır. Ayrıca hızlı bir şekilde gelişimini de sürdürmeye devam etmektedir. İkinci trimester döneminin içinde bulunan 7. haftada embriyonun beyin ve sinir sisteminde çok hızlı gelişmeler ve değişimler söz konusu olmaktadır. Hamileliğin 7. haftası ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik.

7 Haftalık Gebelikteki Belirtiler

Gebeliğin 7. haftasına giriş yapılması ile birlikte anne adaylarının pek çok semptom yaşadığı bilinmektedir. Özellikle sabah bulantılarının ve kusmaların en çok bu dönemde yaşandığı görülmektedir. Genelde sabahın erken saatlerinde görülen yüksek bulantı sorunu bazı anne adaylarında günün diğer saatlerinde de görülebilmektedir. Hem bulantı hem de kusma şikayetlerinin yanı sıra hamileliğin 7.haftasında yaşanılan diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Göğüslerde şişlik ile birlikte devam ağrılar
  • Önceden tiksinilmeyen yiyeceklere karşı aşırı hassasiyet ve tiksinme
  • Aşerme
  • Yumurta akı kıvamında ve beyaz renkli vajinal akıntı
  • Karın bölgesinde şişliğin belli olması ve karın bölgesinde hissedilen gerginlik
  • Baş dönmesi
  • Sivilceler
  • Daha fazla tükürük
  • Ruh hali değişimleri
  • Tansiyon düşüklüğü ve göz kararması
  • Halsizlik ile birlikte hissedilen şiddetli baş ağrısı

Bazı anne adaylarında meydana gelen hamilelik akıntısı beyaz renkte değil kahverengi ve adet lekelenmesi gibi de olabilmektedir. Genellikle anne adaylarına endişe veren bu durum sadece 7. hafta ile meydana gelen hormonal değişikliklerden dolayı oluşabilmektedir. Ancak şiddetli kanama veya benzeri bir lekelenme durumunda düşük riski de göz önünde bulundurularak vakit kaybetmeden doktora gidilmesinde yarar olacaktır.

Bazı kadınlar kil – toprak gibi gıda olmayan maddelere karşı iştah kabartabilir. Böyle bir belirti fark ederseniz doktorunuz ile paylaşın. Gıda olmayan şeylere karşı iştahlanmaya pika sendromu adı verilmektedir. Bu genellikle Demir ve Çinko eksikliğinin bir sonucudur. Doktorunuz kanınızdaki demir ve çinko seviyesini ölçmek için bir test yapacaktır.

- Reklam -

Hamileliğin 6. haftası ile ilgili bilgi almak isterseniz Hamilelikte 6. hafta adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Hamilelikte 7. Haftada Bebekte Meydana Gelen Değişiklikler

  • Her bebeğin anne karnındaki boyu, kilosu veya gelişimi farklılık gösterebilmektedir. Ancak gebeliğin 7. haftası içerisine girildiği zaman bebeğin ortalama olarak 12 mm olması beklenmektedir.
  • Bebek 7. haftaya giriş yapması ile birlikte kafası vücuduna göre daha hızlı bir şekilde gelişmektedir. Bu durum aslında beyin gelişimi ile orantılıdır.
  • Bebeğin artık solunum ve sindirim eylemleri ile ilgili aktiviteleri de 7. hafta ile birlikte ortaya çıkmaya başlamaktadır. Özellikle ciğerinin bulunduğu bölgede çok küçük de olsa solunum yolları oluşmaya başlamaktadır.
  • Henüz 1 aylık bir embriyo olsa bile böbrekleri atıkları yönetmeye başlamaktadır.
  • Bebekte sadece iç organlar açısından değil fiziksel açıdan da pek çok değişiklikler gözlemlenebilmektedir. Artık bebek görünümü almaya başladığı için bacakları, kolları ve parmakları şekillenmektedir. Ultrason görüntülerinde elleri küçük bir palet şeklinde görülebilmektedir.
  • Yine ultrasonda bakıldığı zamanda bebeğin 7. hafta ile birlikte burun, göz ve ağız yapısının da yakından gözlemlenmesi mümkündür.
  • Bebeğin hareketleri 7. hafta ile birlikte hissedilmez. Ancak hızlı bir gelişme dönemi içerisinde olduğu için kasları ve lifleri bu hafta ile birlikte oluşmaktadır.

7 Haftalık Bebek Nasıl Olur?

Hamileliğin 7. haftası
Hamileliğin 7. haftası Bebeğin görünümü

7 haftalık bebek amniyon kesesi içerisinde yüzmeye devam eder. Anca hızlı bir gelişim sürecinde olduğu için geçen haftalara göre içinde bulunduğu kesenin içerisine tamamen yerleşmektedir. Her ne kadar fiziksel olarak gelişimleri 7. hafta ile birlikte başlıyor olsa a yine embriyo olarak tanımlanmaktadır. C şeklindeki konumunu korumayı sürdürür. Ancak beyin hızlı bir şekilde gelişmeye başladığı için kafası vücuduna oranla biraz daha büyük olacaktır. Kol ve bacaklarının olacağı noktalarda ise tomurcuklanmaların başladığı gözlemlenmektedir.

7 Haftalık Bebek Hareket Eder Mi?

Genelde 7 haftalık bebek artık anne karnında hareket etmeye başlayabilir. Ancak bebeğiniz oldukça küçük olduğu için sizler bu hareketleri hissedemezsiniz. Birkaç hafta sonra bebeğinizin hareket ettiğini daha net bir şekilde hissedebilirsiniz. Özellikle anne adaylarının bebeğin hareketlerini tam ve net olarak hissedebildiği hafta 16. hafta olarak bilinmektedir. Pek çok anne 16. haftadan başlayarak bebeklerinin ilk hareketlerini hissetmeye başlamaktadırlar.

7 Haftalık Bebeğin Kalp Atışı Duyulur Mu?

Gebeliğin 7. haftasında bebeğin kalbi 4 tane odacıktan oluşmaktadır. Kalp atımı başladığı gibi aynı zamanda solunum yolları ve ciğeri de bu dönemde gelişmeye başlamaktadır. Ultrason muayenesi sırasında 7 haftalık bebeğin kalp atışı rahatlıkla duyulabilmektedir. Ayrıca bu hafta içinde gelişimini sürdüren bebeğin kalp atışının ortalama olarak dakikada 130 ile 160 arasında olması beklenmektedir.

7 Haftalık Hamilelikte Dikkat Etmesi Gerekenler

Anne Adayının Dikkat Etmesi Gerekenler

Hamileliğin 7. haftasında anne adayı özellikle beslenmesine ve sağlığına çok dikkat etmelidir. Özellikle düzenli olarak kullanmakta olduğu ilaçlar ile ilgili düzenli olarak test yaptırmayı ihmal etmemelidir. Hamilelik döneminde gitmesi gereken doktor muayenelerinin aksatılmaması bu dönemde oldukça önemlidir.

7 Hafta Hamilelikte Beslenme

7 haftalık gebelikte beslenme

Bebeğin en hızlı gelişim dönemlerinden biri olan hamileliğin 7. Haftasında anne adayı beslenme ile ilgili çok hassas davranmak zorundadır.

- Reklam -
  • Bağışıklık sisteminin kuvvetli olması bebeğin gelişimini de olumlu yönde etkileyecektir. Bunun için sağlıklı ve en önemlisi de dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat etmenizde yarar olacaktır.
  • Her zaman et, balık ve sebze ile diğer tüm besinlerin taze olarak tüketilmesi gerektiğini unutmamalısınız.
  • Çiğ deniz ürünleri ve şarküteri ürünleri ile riskli olabilecek süt ürünlerini daha dikkatli bir şekilde tüketmeye çalışmalısınız.
  • Beslenme konusunda en dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de hijyendir. Hem temiz hem de tüm ürünlerin iyi pişirilmiş olmasına dikkat edilmelidir.
UYARI Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır. Her zaman doktorunuza danışmanız gerektiğini asla unutmayın!
Bu makaleyi paylaş
Yorum Yap