Hamileliğin 8. Haftası

Mucize Anne Yazar: Mucize Anne
Okuma: 8 Dk.
hamileliğin 8. haftası
hamileliğin 8. haftası
Google News

Google Haberlerde Takip Et!

Hamileliğin 8. Haftası hem bebeğin gelişimi hem de anne adayının yaşadığı değişimler açısından oldukça önemli bir dönemdir. Bebeğin gelişiminin hızlı bir şekilde ilerlediği gebeliğin 8. haftası ile birlikte bebek günlük olarak 1 mm kadar büyümeye devam etmektedir.

Her ne kadar 2 gr ağırlığında olsa da hızlı bir şekilde fetüs haline geçmeye başlamaktadır. Hamileliğin 8. haftasında bebekte ve annede meydana gelen değişimleri sizler için hazırladık.

Hamileliğin 8. Haftasında Bebek Ne Kadar Olur?

Hamileliğin 8. haftası ile birlikte bebek artık tam olarak 2 aylık olmuştur. Halen embriyo olarak bulunan bebek anne karnında minik hareketler yapabiliyor olsa da anne bu hareketleri hissedememektedir.

Özellikle el, parmak ve ayak gelişimi hızla devam etmektedir. Ancak parmaklar arasında perdeler bulunmaktadır. Ultrasonda bakıldığı zaman kol ve bacaklarındaki hareketler kolaylıkla gözlemlenebilmektedir.

- Reklam -

Bebeğin 8. haftaya giriş yapması ile birlikte soluk borusu ve yemek borusu gelişimi devam etmektedir. Ayrıca kulak oluşumunun da yavaş yavaş meydana geldiği gözlemlenmektedir.

Dudak oluşumu devam ederken göz kapakları ise hareket kazanacak şekilde oluşumunu tamamlamıştır. 8 haftalık bebeğin akciğer gelişimi devam ederken bağırsakları ise daha işlevsel bir şekilde çalışmaya başlamaktadır. Hamileliğin 8. haftasında bulunan bebeğin kemikleri ise halen kıkırdaktır.

8 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Gebeliğin 8. haftasına giriş yapılması ile birlikte aynı zamanda hamileliğin de ilk 2. ayı tamamlanmış olacaktır. Bu dönemde pek çok anne adayında hamilelik belirtileri görülmeye devam etmektedir. Ancak her anne adayında görülen gebelik belirtileri aynı şiddette olmayabilir.

8 Haftalık Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

2 aylık hamile olan anne adaylarında farklı belirtiler görülebilmektedir. Henüz hamileliğin ilk haftaları olarak kabul edilen 8. haftasında hormonal değişimler hızlı bir şekilde devam etmektedir. Hamileliğin 2. ayında görülen hamilelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • İlk haftalara göre azalan ancak devam eden sabah bulantıları
  • Bazı yiyeceklerden ve içeceklerden tiksinme
  • Aşerme
  • Duygusal yönden yaşanan değişimler
  • El ve ayaklarda hafif düzeyde meydana gelen şişlikler
  • Hazımsızlık ve midede hissedilen ekşime hissi
  • Sık sık yaşanan kabızlık ve gaz sorunu
  • Sürekli kişinin kendini yorgun hissetmesi ve uyuma isteği
  • Baş ağırı ve sıklıkla olmasa da baş dönmesi

8 Haftalık Bebek Ne Kadardır?

2 aylık olan bebek ortalama olarak 1 gram ağırlığında olabilmektedir. Ayrıca hamileliğin 8. haftası gebeliğin 3 aylık dönemi olarak bilenen sürecin de 1. trimesterin içerisinde bulunmaktadır.

Bebekte bu dönemde beyin gelişimi hızlı bir şekilde meydana gelirken iç organlarında da gelişmeler yaşanmaktadır.

- Reklam -

8 Haftalık Bebekteki Değişimler Nelerdir?

Hamileliğin 8. haftasında bebekteki değişimler mucizevi şekilde gözlemlenebilmektedir. Kemik ve kasları dışında yüz bölgesinde ve iç organlarında pek çok değişim gözlemlenmektedir.

hamileliğin 8. haftası bebek
hamileliğin 8. haftası bebek
  • 8 haftalık bebek artık fetüs olarak tanımlanmaktadır.
  • Sağlıklı bir bebeğin tamamen uzunluğu 14. cm olarak ölçülmektedir.
  • Bebek 8. hafta ile birlikte artık belirgin olarak seçilebilmektedir. Özellikle ağız, burun ve göz yapısı net bir şekilde görülebilir. Her ne kadar yapışık şekilde olsa da göz kapakları da 8. hafta ile birlikte oluşmaya başlamıştır.
  • Hamileliğin 8. haftasında bebeğin artık süt dişlerinin uçları da şekil almaya başlayacaktır. Aslında bu durum kemik hücrelerinin de şekillenmesi ile orantılı olarak oluşmaktadır. Vücudunu şekillendiren tüm parçalar artık yavaş yavaş birbiri ile bağlantılı olarak gelişmeye devam edecektir.
  • Haftada net olarak görülen el ve ayak parmakları arasındaki perdeler 8. hafta ile birlikte giderek daha ince bir hal alacaktır.
  • Hamilelikte 8. haftada damak ve üst dudak oluşumu da başlamaktadır. Bu süreçte bebeğin kemik ve kıkırdak oluşumu hızla devam etmektedir. Ayrıca kulak kepçesi de bu dönemde şekil almaktadır.
  • Parmak izi şekillenmesi gebelikte 8. haftada başlamaktadır. Bebeğin iç organları ise bu dönemde yerine oturmuştur.
  • Her ne kadar anne bebeğin hareketlerini hissetmese de bebekte hareketlenmeler başlamıştır. Kasları faaliyete geçtiği için bebekte küçük küçük hareketlenmeler oluşacaktır.

8 Haftalık Bebek Hangi Meyveye Benzer

Hamileliğin 8. haftasında bebek hangi meyveye benzer diye merak ediyor olabilirsiniz. Hemen söyleyelim: 8 haftalık barbunyaya benzer

Hamileliğin 8. Haftasında Annede Görülen Değişimler Nelerdir?

Hamileliğin 8. haftasında sadece bebekte değil anne adayının vücudunda da pek çok değişim gözlemlenmektedir. Özellikle hormonal değişimlerin daha yoğun olarak yaşandığı bir dönem olduğunu söylemek mümkündür.

Hamileliğin 8. haftasında annede görülen değişimler şu şekilde sıralanabilir:

  • Anne adayının rahmi ilk haftalara göre 8. hafta ile birlikte artık iki katı büyüklüğe ulaşmış olmaktadır.
  • Karın bölgesinde artık büyüme gözle görülür şekilde belli olmaktadır. Ancak yine de dışarıdan bakıldığında hamile olduğunuz pek belli olmayabilir.
  • 8 haftalık gebelikte anne adayı kendini her zamankinden daha yorgun ve halsiz hissedebilir. Ancak bu durum vücutta meydana gelen değişimlerden dolayı meydana geldiği için oldukça normaldir.
  • 8 haftalık hamile olan pek çok anne adayının sabah bulantısını yoğun bir şekilde yaşamaya devam ettiği görülmektedir. Özellikle gebeliğin ilk üç aylık döneminde bulantıların devam ettiği bilinmektedir.
  • Mide bulantısı genelde bu dönemde sabahları daha yoğun şekilde hissedilmektedir. Sabah bulantısı denilen durum bebeğin 2 aylık olduğu dönemde pek anne adayının yaşadığı durumlardan biridir.
  • Hamileliğin 8. haftasında anne adayları yoğun şekilde aşermeye başlayacaktır. Ancak bununla birlikte pek çok yiyecek ve içeceğe karşı da hassasiyet görülmektedir. Aşermede genelde acı, tatlı ve ekşi besinleri kokusunun veya tadının hatırlanması ve aşerilmesi oldukça normaldir.

2 Aylık Bebeği Anne Hisseder Mi?

Pek çok anne adayı bebeğin hareketlerini hissetmeyi sabırsızlıkla beklemektedir. Özellikle bebeğin en hızlı gelişim dönemi olarak bilinen 2 aylık döneminde bebek artık hareketlenmeye başlayacaktır. Ancak oldukça küçük olduğu için anne bu hareketleri hissedememektedir.

Gideceğiniz ultrason muayenelerinde ise bebeğinizi daha net bir şekilde görebilir ve inceleyebilirsiniz. Genelde bebeğin büyümesi ile birlikte hareketleri de anne tarafından daha net bir şekilde hissedilecektir. Bu dönem ise 16 ile 20 haftalık dönemlere denk gelmektedir.

- Reklam -

Hamileliğin 8. Haftasında Kanama Olur Mu?

Hamileliğin 8. haftasında küçük lekelenme olması oldukça normaldir. Ayrıca gebelik döneminde her annenin farklı semptomlarla bu süreci yaşayacağını unutmamak gerekmektedir.

Küçük lekelenmeler hamileliğin ilk haftalarında normal olarak değerlendirilecek bir durumdur. Ancak lekelenmenin boyutu ve yoğunluğuna dikkat edilmelidir. Düşük riskinin de bu dönemlerde bulunmasında dolayı anne adayının lekeler ile ilgili kendini gözlemlenmesi oldukça önemlidir.

Lekeler 8 haftalık gebelikte genelde pembe veya koyu kahverengi şeklinde görülebilmektedir. Bazı anne adaylarında lekelenmelerin ilk 20 haftaya kadar devam ettiği de bilinmektedir. Ancak yaşadığınız lekelenme ile ilgili her zaman doktorunuzu bilgilendirmenizde yarar olacaktır.

Hamileliğin 7. haftası hakkında bilgi almak isterseniz hamileliğin 7. Haftası adlı makalemizi okuyabilirsiniz.

8 Haftalık Hamilelikte Kanama Neden Olur?

Hamileliğin ilk 6 ve 8 haftalık döneminde annenin salgıladığı progesteron hormonu artık bebeğe transfer edilmektedir. Ancak bu transfer sırasında bazen anne adayında kanama veya lekelenmeler meydana gelebilir.

Meydana gelen kanamalar veya lekeler herhangi bir nedene bağlı olmaksızın da oluşabilmektedir. Ancak lekelenmeler olsa bile bebeğin gelişimi sağlıklı bir şekilde olmaya devam edecektir.

Yine de anne adayının gebeliğin ilk haftalarında yaşadığı vajinal kanamaların farklı nedenleri de olabilmektedir. Bazı lekeler ve kanamalar ciddi sorunlara da işaret edebilmektedir. 8 haftalık gebelikte kanama olmasının bazı nedenleri şu şekilde listelenebilir:

  • Düşük riski veya tehdidi
  • Dış gebelik
  • Rahim ağzı hastalıkları

8. hafta içinde bulunma anne adayı beklemediği yoğunlukta ve sancılı bir leke veya kanama yaşadığı zaman vakit kaybetmeden doktora danışmalıdır.

Her kanamanın kontrol edilmesi ve sebebinin bilinmesi yaşanabilecek düşük gibi ciddi sorunların tespit edilmesinde oldukça önemlidir.

8 Haftalık Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamileliğin her döneminde beslenme en önemli konulardan biridir. Bu süreçte anne adayının an az 2,5 ile 3 litre su tüketmesi gerekmektedir. Ayrıca aç karna beklenilmesi tavsiye edilmez.

Öğünlerin atlamadan beslenilmesi gerekmektedir. Azar azar ve sık sık yemek yenmesi tavsiye edilmektedir. Çiğ besinlerden uzak durulması tavsiye edilmektedir. Her zaman taze ve iyi pişmiş besinlerin tüketilmesi gerekir. 8 haftalık anne adayının sağlıklı bir şekilde beslenmesi için şunlara dikkat etmesi gerekir:

  • Anne adayının günde en az 3 öğün beslenmesin gerekir. Ayrıca uzun süreli açlıktan bu dönemde kaçınılması oldukça önemlidir.
  • Acı veya aşırı baharatlı besinlerin tüketilmesinden uzak durulması gerekmektedir. Asitli veya konserve tarzı besinlerin de tüketilmemesi gerekir.
  • Özellikle bu dönemde bebeğin gelişimi çok hızlı bir şekilde olduğu için kahve ve aşırı çay tüketiminden de uzak durulması tavsiye edilmektedir.
  • Anne adayının özellikle folik asit, protein ve demir açısından zengin besinlere yönelmesi gerekir.
  • Mide ekşimesi sık sık yaşanacağı için tuzlu gıdaları tüketebilirsiniz. Bu midenizi rahatlatmak için yararlı olacaktır.
Bu makaleyi paylaş
32 Yorum