Hamilelikte mide bulantısı

Mucize Anne Yazar: Mucize Anne
Okuma: 5 Dk.
Hamilelikte mide bulantısı
Hamilelikte mide bulantısı
Google News

Google Haberlerde Takip Et!

Hamilelikte mide bulantısı hemen hemen anne adayların büyük çoğunluğunda sık rastlanna bir hamilelik belirtisidir. Neyse ki mide bulantısını hafifletmenin bazı yolları var. Bu yazımızda Hamilelikte mide bulantısını hafifletmenin yollarına göz atacağız.

Annelik yolculuğunuzda çocuğunuz için bir çok taviz vereceksiniz. Hamilelikte mide bulantısınıda bunlardan biri olarak düşünün.

Hamileliğin erken dönemlerinde mide bulantısı ve kusmanın hiçte eğlenceli olmadığının farkındayız. Yoğun bulantı ve eşlik eden kusma kilo kaybına neden olabilir.

Gebelikte mide bulantısı kadınların yaklaşık %80’ninde görülen erken hamilelik belirtisidir. Çoğu kadında bulantıya kusmada eşlik eder. Genellik sabahları etkisini gösteriyor olsa da gün boyu devam etme eğilimindedir.

- Reklam -

Hamilelikte Mide Bulantısının Nedenleri

Hamileliğin ilk aylarında sık görülen mide bulantısının sebebi kesin olarak bilinmemektedir. Uzmanlar mide bulantısının hamilelikle birlikte kanda gittikçe artan hormonlardan kaynaklandığını düşünmektedir. Beta HCG adı verilen ve halk arasında hamilelik hormonu olarak bilinen bu hormonun mide bulantısına neden olduğu düşünülmektedir. Beta HCG, plasentada oluşan hücreler tarafından üretilen bir hormondur. Kandaki Beta HCG miktarı 10. hafta ile zirveye ulaşır.

Bazı uzman görüşleri ise şöyledir: Hamileliğin ilk haftalarında bebeğin beyin ve omurilik gibi yaşamsal organları gelişir. Bulantı ve eşlik eden kusma, annenin bu dönemde bebeğe zarar verebilecek yiyeceklerden kaçınması için vücudun bebeği savunması olarak yorumlanır.

Hamileliğin başka bir belirtisi olan hassas koku alma da mide bulantısına neden olabilir.

hamilelikte mide bulantısı
hamilelikte mide bulantısı

Bulantı Ne Zaman Başlar?

Mide bulantısı ilk hamilelik belirtiniz olabilir. Bulantının ne zaman başlayacağına dair kesin bir zaman vermek çok zor. Genellikle hamileliğin 1. ve 2. aylarında sıklıkla görülür. 9 – 10 haftalara kadar artarak devam eder. Belirtiler kadından kadına değişmekle birlikte genellikle adetinizi kaçırdıktan sonraki ilk beş veya altı hafta içinde mide bulantısı hissedilir.

Bulantılar midenizde daha az yemek daha fazla mide asidi anlamına gelir. Bu yüzden çoğu anne adayı sabahları kendini hasta hisseder. Sabah bulantısı belirli kokular, yiyecekler, öğünlerin boyutuna bağlı olarak günün herhangi bir saatinde ortaya çıkabilmektedir.

Sabah Bulantısı Ne Kadar Sürer?

Bazı anne adaylarında sabah bulantısı gün içerisinde devam ederken, diğer anne adaylarında sabahın ilk saatlerinde etkisini gösterdikten sonra kaybolabilmektedir. Mide bulantılar genellikle 2. tirmester döneminde sona erer. Bazı hamile kadınlarda (%15) ise hamilelik boyunca devam edebilir.

- Reklam -

Şiddetli Bulantı ve Kusmanın Belirtileri

Bulantı ve sık kusmalara aşağıdaki belirtiler de eşlik ediyorsa hemen bir uzmana görünmekte fayda vardır. Hyperemesis Gravidarum adı verilen tedavisi zor kilo kaybına neden olan bir hastalık olabilir.

  • Günde beş veya daha fazla kez kusuyorsanız,
  • Hamilelik öncesi kilonuzun yüzde 5’ini veya daha fazlasını verdiyseniz,
  • Karnınızda güçlü kramplar veya ağrılar hissediyorsanız,
  • Az idrar yapıyor, idrarınızın rengi koyu ise,
  • Pozisyon değiştirdiğinizde başınız dönüyorsa,

Bu belirtilerden herhangi birini yaşarsanız doktorunuza görünmelisiniz. Susuz kaldığınızı kontrol etmek için bazı laboratuvar testleri yapacaklar ve size serum vermeleri gerekebilir.

Mide Bulantıları Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte mide bulantısı bebeğe zarar vermez. Hamileliğin ilk zamanlarında bulantı ve kusma nedeniyle yemek yiyemiyorsanız endişelenmenize gerek yoktur. Uzmanlar hamileliğin ilk üç aylık döneminde çok az kilo almanın hatta bir miktar kilo vermenin normal olduğunu söylüyor. Bebekler kilo almaya gebeliğin sonlarına doğru başlar. Merak etmeyin bebeğin kiloya ihtiyacı olduğu dönemde iştahınız yerine gelecektir.

Hamilelikteki Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir? Mide bulantısını hafifletmenin yolları nelerdir? Bu soruların cevapları bulantılarınızın azalmasında yardımcı olabilir. Sabah bulantısı tedavilerinin çoğu evde kendi başınıza yapabileceğiniz şeylerdir; Bunlar bulantınızı hafifletmez ise doktorunuzun önerebileceği başka seçenekler olabilir.

  • Zencefil: Araştırmalar zencefilin bulantı ve kusmaya iyi geldiğini kanıtlıyor.
  • Soğuk gazlı içecekler: Zencefilli gazoz, maden suyu gibi gazlı içecekler, bir bardak soğuk limonata, naneli su veya limonlu buzlu su önerir.
  • Shake ve smoothie’ler: Yemenize yardımcı olması için meyve ve sebzelerle paketleyebileceğiniz soğuk meyve suları, shake ve smoothie’leri deneyin.
  • Az kokulu Yiyecekler: Az baharat içeren hafif yiyecekler
  • Sulu meyveler: Sulu meyveler, özellikle su içeriği yüksek olanlar da yardımcı olabilir. Karpuz ve portakal ile ilk denemelerinizi yapın.

Mide Bulantısını Hafifletme Yöntemleri

Yukarıda bahsettiğimiz besinleri tüketmenin yanı sıra yeme alışkanlıklarınızda yapacağınız küçük değişiklikler bulantı ve kusmanızı hafifletmede yardımcı olabilir.

  • Uyanır uyanmaz atıştırın: Sabah uyanır uyanmaz daha yataktan çıkmadan önce bir kaç tane tuzlu kraker yemek mide asidini nötralize etmeye yardımcı olur.
  • Azar azar ama sık beslenmenin: Midenizin sindirimi için az miktarda yiyecek daha kolaydır. Sizi rahatlatır.
  • Tiksindiğiniz yiyeceklerden uzak durun: Midenizi bulandıran yiyeceklerden uzak durun ve yeni tatlar denemeyin.
  • Yemekten hemen sonra uzanmayın. Vücudunuz dik durumdayken yiyecekleri daha kolay sindirilir. Yemekten sonra yatmak hazımsızlığa neden olabilir.
  • Doğum öncesi vitamininizi gözden geçirin: Bulantınızın artmasına aldığınız vitaminler de neden olabilir. Bir süre sadece folik asit içeren vitamin alma konusunda doktorunuzla görüşün.
  • Akupresür bilek bandı takma: Bu küçük kumaş bantlar bazı insanlarda araba tutmasında etkilidir. Hamileyken de işe yarayabilir.

Hamilelikte Mide Bulantısı Olmaması

İronik bir şekilde bulantı ve kusma hamileliğin sağlıklı ilerlediğinin bir göstergesidir. Ancak bazı kadınlar hiç bulantı yaşamaz. Eğer bulantınız yok ve bebeğiniz sağlıklı büyüyorsa çok şanslısınız demektir.

- Reklam -

Hamilelik ile ilgili daha fazla içeriğe Hamilelik kategorisinden ulaşabilirsiniz.

UYARI: Bu yazı bilgilendirme niteliğindedir. Her zaman doktorunuza danışmalısınız.
KAYNAKLAR:whattoexpect
Bu makaleyi paylaş
49 Yorum