Hamileliğin 14. Haftası

Mucize Anne Yazar: Mucize Anne
Okuma: 9 Dk.
hamileliğin 14. haftası
hamileliğin 14. haftası
Google News

Google Haberlerde Takip Et!

Hamileliğin 14. Haftası anne adayları için büyük önem taşımaktadır. Bebeğiniz artık gelişimine hızla devam ederken sizler de hamiliğe tam olarak adapte olabilirsiniz.

Hamileliğin 14. haftası ile birlikte yavaş yavaş gebelik belirtileri fazlasıyla azalacaktır. Bebeğin göz ve beyin gelişimi de 14. hafta ile birlikte giderek şekillenmeye başlamaktadır. Hamileliğin 14. haftası ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

14 Haftalık Gebelikte Bebek Anne Karnında Nerededir?

14 haftalık gebelikte bebek anne karnında gelişimini sürdürmeye devam etmektedir. 14 haftalık bebeğin gelişimi anne rahminin büyümesi ile orantılı olarak devam eder.

Boyu giderek uzamaya başlayan bebeğin kilosunda da artış gözlemlenmektedir. Ayrıca 14 haftalık bebeklerde kemikleşme süreci de başladığı için ultrason görüntülerinde daha net bir şekilde görülebilmektedir.

- Reklam -

14 haftalık gebelikte bebek rahim içinde yerleştiği geniş alanda gelişimini sürdürmeye devam etmektedir. İlerleyen günlerde de leğen kemiğinin arasından karın bölgesine doğru çıkmaya devam edecektir.

14 Haftalık Gebelikte Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?

14 haftalık gebelikte bebek hareketleri anne tarafından henüz hissedilmemektedir. Her ne kadar bebeğiniz aktif bir şekilde kollarını ve bacaklarını hareket ettirmeye başladı ise de yine hareketleri hissedilecek düzeyde değildir.

Refleks hareketlerini yapmaya devam eden bebeğini 14 haftalık iken oldukça küçüktür. Rahimde yer değiştirse bile bebeğinizin bu hareketlerini hissetmeniz mümkün değildir. Bebeğin anne karnında iken hareketlerinin net olarak hissedilmesi ortalama olarak 17. haftadan sonra başlayabilmektedir.

İlerleyen haftalarda bebeğinizin de gelişimine bağlı olarak karnınızda atılan yumruk ve tekmeler ile dönüş hareketlerini daha net bir şekilde hissedebilirsiniz.

Hamileliğin 14. Haftası Anne Karnı Büyüklüğü

Hamilelikte haftalara göre anne karnı
Hamilelikte haftalara göre anne karnı

14. haftalık anne karnı büyüklüğü geride bırakılan haftalara göre biraz daha belirgin olabilir. Ancak dışarıdan bakıldığında hamilelik fark edilecek kadar bir büyüklüğe sahip olamayabilirsiniz.

14 haftalık bebeğin büyüklüğü anne karnını belli edecek şekilde yeterli değildir. Ancak anne adayı bu dönemde kilo alımında artış yaşayacağı için eski kıyafetlerinin dar geldiğini fark edebilir. Bu durum bebeğinizin gelişimi ile de orantılı olarak ilerleyebilmektedir.

- Reklam -

14 Haftalık Gebelikte Bebeğin Cinsiyeti Belli Olur Mu?

14 haftalık gebelikte bebeğin cinsiyeti belli olsa da ultrason görüntülerinde bunun kesin olarak öğrenilmesi güçtür. Sadece bebeğin duruş pozisyonuna göre tahmini bir cinsiyet belirlemesi yapılabilmektedir.

Bebeğin cinsiyetini belli eden organları 14. hafta ile birlikte gelişmiş olsa da yine de cinsiyeti öğrenmek için erken bir dönemdir. Ultrasonda bebeğin cinsiyetinin kesin olarak belirlenmesi için en erken 16. hafta içine girilmesi uygundur.

Ancak yine de erkek bebekler kız bebeklere oranla daha erken haftalarda cinsiyetini belli edebilmektedir.

14 Haftalık Gebelik Renkli Ultrason Görüntüsü

14 haftalık gebelik renkli ultrason görüntüsü diğer haftalara göre daha belirgin olarak incelenebilmektedir. Bebeğin her geçen gün hızla büyümesi 14. hafta ile birlikte daha net bir şekilde fark edilebilmektedir.

14 haftalık bebeğin boyu 8.8 cm’dir. 14 haftalık bebeğin kilosu ise yaklaşık 43 gramdır. Bebeğiniz artık şeftali büyüklüğüne ulaşmıştır. Bunun için renkli ultrason görüntüsünde rahatlıkla bebeğinizi görebilir ve yüzünü bile kolaylıkla ayırt edebilirsiniz.

Geçen haftalarda çok minik bir bebek formuna ulaştığı için 14. hafta içinde ultrasonda mimiklerine kadar inceleyebilirsiniz. Bu dönemde özellikle refleks hareketleri geliştiği için parmak emme alışkanlığı kazanabilmektedir.

- Reklam -

14 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için 14. haftada anne adaylarının beslenmesine özen göstermesi gerekmektedir. 14 haftalık gebelikte dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Beslenme düzeninizi baştan hazırlamanız yararlı olacaktır. Her besin grubundan yeterli oranda gıdaları beslenme düzeninize mutlaka ilave etmelisiniz. Ayrıca 3 ana öğün dışında artık 3 adet de ara öğün ile beslenmenize devam etmeniz tavsiye edilir.
  • Hamileliğin 14. haftası ile birlikte anne adayının daha fazla mineral ve vitamin değerlerine ihtiyacı olabilmektedir. Özellikle kalsiyum, protein ve çinko ile demir açısından zengin besinlere her zaman öncelik vermelisiniz. Sizlerin sağlıklı ve dengeli beslenmeniz bebeğinizin de sağlığını yakından ilgilendirmektedir.
  • Hamileliğin 14. haftasında en sık görülen durumlardan biri de hemoroittir. Hemoroit sorununa karşı lif oranı zengin ve periyodik besinleri tüketebilirsiniz.
  • Gebeliğin her döneminde bol su tüketimi tüm anne adaylarının titizlikle üzerinde durması gereken konulardan biridir. Günde en az 8 bardak dinlenmiş su içmeniz bebeğinizin sağlığı için de oldukça yararlı olacaktır.
  • Gebeliğin 14. haftasında bebeğinizin radyasyona maruz kalmaması için MR veya röntgen çekimlerinden uzak durmalısınız. Doktora gittiğiniz gebeliğin 14. haftası içinde olduğunu mutlaka belirtmelisiniz.
  • Gebeliğin 14. haftasında diş etlerinde çekilme veya dişlerde çürüme gibi sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Ağız ve diş sağlığınıza dikkat etmenizde yarar olacaktır.
  • Hamilelik hızlı bir şekilde ilerleyeceği için 14. hafta ile birlikte yavaş yavaş nefes egzersizlerine başlayabilirsiniz. Hamile pilatesi veya yogası tavsiye edilebilmektedir. Nefes egzersizi yapmanız bebeğinize de yeterli miktarda oksijen gitmesi açısından çok önemlidir.
  • Hamilelikte uyuma pozisyonu her zaman önemlidir. Gebeliğin ilk 5 ayında sırt üstü yatmanız sizleri rahatsız etmeyecektir. Ancak yavaş yavaş sol tarafa dönük bir şekilde uyumaya kendinizi alıştırmalısınız.
  • Hamileliğin 14. haftasında vajinal akıntı yine artış gösteren sorunlardan biri olacaktır. Berrak ve kokusuz vajinal akıntı 14. haftada da normal olarak kabul edilmektedir. Ancak kokulu, kaşıntı yapan veya renkli bir akıntı olması herhangi bir enfeksiyon durumuna da işaret edebilmektedir. Doktora danışmanızda yarar olacaktır.

14 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Oluyor?

Her ne kadar hamilelik dönemi 9 ay sürüyor olarak bilinse de yaklaşık 40 haftalık bir sürece denk geldiği bilinmektedir. Bunun için gebelik dönemi ile ilgili hesap yapılırken özellikle aylık olarak değil haftalık şeklinde hesap yapılması tavsiye edilmektedir.

Bebeğin gelişimi de haftalık olarak ilerlediği için gerekli takipler daha sağlıklı şekilde yapılabilmektedir. 14 haftalık gebelik 3 ay ve 8 güne karşılık gelmektedir. Yani 14 haftalık hamile olduğunuzda gebeliğinizin de 4. ayı içerisinde olmuş olursunuz. 2.trimester dönemi olarak bilinen dönem içinde yer almış kabul edilirsiniz.

14 Haftalık Gebelikte Anne Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
14 Haftalık Gebelikte Anne Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

14 Haftalık Gebelikte Anne Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizin sağlığını da doğrudan etkileyecek olan beslenme düzeninize 14. haftada da çok dikkat etmelisiniz. Sağlığınız için zararlı alışkanlıklardan uzak durmanız tavsiye edilmektedir. 14 haftalık gebelikte anne beslenmesi şu şekilde olmalıdır:

  • Alkol ve sigara alışkanlığından kesinlikle uzak durulması gerekmektedir. Bu tarz kötü alışkanlıklar bebeğinizin sağlığını riske atabilmektedir.
  • Çiğ et ve deniz ürünlerinin tüketilmemesi gerekmektedir. Ayrıca işlem görmüş et ve şarküteri ürünleri ile pastörize edilmeyen süt ve süt ürünleri de tüketilmemelidir.
  • Kafeinden hamileliğin her döneminde uzak durmanız yararlı olacaktır. Kahve tüketimini olabildiğince aza indirmeli ve mümkünse içmemeye dikkat etmelisiniz.
  • Hamilelik döneminde doktorunuza danışmadan kesinlikle bir vitamin veya mineral takviyesi almamalısınız. Sadece doktorunun önerdiği şekilde vitamin takviyesi almalısınız.
  • Hamileliğin 14. haftasında lifli besinler, kalsiyum ve folik asit ile demir açısından zengin gıdalar her zaman ilk tercihiniz olmalıdır.
  • Taze ve yeşil sebzeler her ana ve ara öğünde bolca tüketmeniz gereken besinlerdendir. Ayrıca yoğurt gibi prebiyotik besinleri tüketmeniz de bu dönemde sindirim sisteminizi oldukça rahatlatacaktır.
  • Hamileliğin 14. haftasında K vitamini oldukça önemlidir. Ancak dışarıdan K vitamini desteğini almadan önce doktorunuza danışmalısınız. K vitamini alabileceğiniz besinler içinde brokoli, ıspanak, yumurta yer almaktadır.

14 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişimler

  • Hamileliğin 14. haftası ile beraber annenin hormonlar da yavaş yavaş düzene girmektedir. Ayrıca hamileliğin 14. haftası geçen haftalarda yaşanan gebelik belirtilerinin de büyük oranda azaldığı bir dönemdir.
  • Hamilelik belirtilerinin daha az yaşanmasından dolayı anne kendini artık daha enerjik hissedebilir. Ayrıca iştahının açılması ve koku hassasiyetinin azalması da anne için olumlu değişikliklerdendir.
  • Mide bulantısı ve kusma şikayetleri bu dönemde olmayacağı için anne kendini daha dinç ve iyi hissedecektir.
  • Baş dönmesi ve baş ağrıları gibi gebelik belirtilerinde azalma görülmektedir.
  • Göğüslerde büyüme devam ederken hassasiyet ve ağrı bu dönemde azalacaktır.
  • Ara ara da olsa burun kanaması veya tansiyon düşmesi gibi sorunlar yaşanabilmektedir.
  • Bebekle birlikte rahim de büyümeye devam edeceği için kasıklarda ve bacaklarda ağrı hissedilebilmektedir. Ayrıca bel ağrısı de baskıdan dolayı nadir de olsa yaşanabilmektedir.
  • Gaz sorunu yanı sıra bazı besinlerin sindirilmesinde zorluk yaşanabilir.
  • Vajinal akıntı şeffaf ve kokusuz bir şekilde devam edecektir.
  • Psikolojik açıdan ruh hallerinde hızlı duygu değişimleri görülebilmektedir.
  • Oldukça hızlı nefes alıp verme alışkanlığı yanı sıra bazen nefes darlığı sorunu da görülebilmektedir.

14. Haftada Bebekteki Değişimler

14. Haftada Bebekteki Değişimler
14. Haftada Bebekteki Değişimler
  • 14. haftada bebeğinizin elleri ve ayakları iyice hareket kazanmaktadır. Henüz hareketlerini hissedemeseniz de bebeğinizin sürekli hareket olacağı bir dönemi yaşıyorsunuz.
  • Bebeğinizin böbrekleri sağlıklı bir şekilde çalışmaya başlamaktadır. Gelişimini sürdüren bebeğiniz içinde yüzdüğü Amniyotik sıvıyı yutmaktadır. İdrar yolu ile sıvıyı tekrar çıkartır.
  • Bebeğin boynu gelişimine başlamıştır. Ayrıca baş bölgesi de giderek daha hareketli bir yapıya sahip olmaktadır. Geçen haftalarda çenesine yaslı ve sabit bir şekilde durduğu pozisyondan yavaş yavaş uzaklaşmaktadır.
  • 14 haftalık bebeğin kalp atışı ortalama dakikada 120 ile 160 arasında değişebilmektedir.
  • Bebeğinin baş ve poposu arasındaki mesafesi yani boyu 14.hafta ile birlikte 8.8 cm’dir. Bebeğinizin ağırlığı ise yaklaşık olarak 43 gramdır.
  • Bebeğin göz kapakları gelişirken 14. hafta ile birlikte artık tırnakları da belirmeye başlamıştır.
  • Saç dışında vücut tüyleri uzamaya başlayacaktır. Ancak hamileliğin ilerleyen dönemlerinde saç dışında vücudunda bulunan tüyler yağ tabakası ile değiştirilerek kendi formunu kazanacaktır.

Fotoğraflar: Freepik

Bu makaleyi paylaş
1 yorum