Hamileliğin 13. Haftası

Mucize Anne Yazar: Mucize Anne
Okuma: 7 Dk.
hamileliğin 13. haftası
hamileliğin 13. haftası - hamileliğin 13. haftası
Google News

Google Haberlerde Takip Et!

Hamileliğin 13. Haftası aynı zamanda ilk 3 aylık trimester döneminin de son haftasına denk gelmektedir. Özellikle gebeliğin ilk üç aylık dönemi anne adayları için oldukça riskli bir dönem olabilmektedir. Düşük riskinin en yoğun yaşandığı ilk üç aylık dönemin sonu 13. haftaya denk gelmektedir.

Hamileliğin 13. haftası ile birlikte de artık bebek daha belirgin bir şekilde kendini belli etmektedir. Hamileliğin 13. haftası ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

13 Haftalık Gebelik Cinsiyet Görüntüsü

Bebeğin cinsiyeti yaklaşık olarak 12. hafta ile birlikte belli olmaktadır. Ancak anne karnındaki bebeğin cinsiyetinin tam olarak belirlenmesi için 16. hafta içine girmesi beklenmelidir.

Ultrason muayenesinde 13 haftalık bebeğin cinsiyeti tahmin edilebilir olsa da net bir şey söylemek için henüz erkendir. 13 haftalık bebeklerde kordon bağından dolayı kız bebekler de erkek gibi görünebilmektedir. Bunun için bebeğin biraz daha büyümüş ve gelişmiş olması için 16. hafta beklenmelidir.

- Reklam -

Hamileliğin 13. Haftası Annedeki Değişiklikler

13 haftalık gebelik annedeki değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gebelikte 13. haftaya giriş yapılması ile birlikte artık anne adayının süt kanalları emzirmeye hazırlanmaktadır. Çok yakın bir dönemle birlikte kolostrum sıvısı üretimi de başlayacaktır. Ayrıca kolostrum sıvısı bebeğinizi de besleyeceğiniz ilk süte verilen isimdir.
  • 13 haftalık gebe olan anne adayında göğüsler artık daha da büyümekte ve sertleşmektedir. Bu dönemde göğüs ağrısı da sıkça yaşanan sorunlardan biridir. Göğüslerinizde gelişmekte olan süt kanallarına zarar vermemesi için telli sutyen kullanımından uzak durmanız tavsiye edilmektedir.
  • 13. haftadan sonra gebelikte ikinci trimesterin ilk haftasında giriş yapılacaktır. Bu dönemle birlikte artık hamilelik belirtilerini daha az hissetmeye başlayacaksınız.
  • 13. Hafta içinde vajinal akıntı yaşanabilmektedir. Vajinal akıntı bazı anne adaylarının tüm hamilelik döneminde yaşamaya devam ettiği belirtilerden biridir. Östrojen artışından kaynaklı olarak 13. haftada da vajinal akıntınız devam edecektir.

13 Haftalık Bebeğin Gelişimi

13 haftalık bebeğin görüntüsü

13 haftalık bebek ortalama 4.2 cm boyunca ve yaklaşık olarak 7 gram ağırlığındadır. Bebeğin ağırlığı önümüzdeki hafta tam iki katına çıkacak. 13 haftalık gebelikte bebeğinizdeki önemli değişimler şunlardır:

  • Cinsel organı, erkek ise testisleri, kız ise yumurtalıkları gelişti.
  • Cildinde ince tüyler çıkmaya başladı
  • Bebek artık idrarını yapabiliyor.
  • Emme ve yutkunma refleksleri güçleniyor.
  • Karaciğeri çalışmaya başladı. Pankreası da yakında insülin üretimine başlayacak.
  • Uyanıkken çok aktif adeta yerinde duramıyor, tekmeliyor, dönüyor, çırpınıyor..

13 Haftalık Gebelik Görüntüsü

12 haftalık gebelik görüntüsü dışarıdan belli olmayabilir. Bunda annenin kilosu ve ikinci hamileliği olup olmadığı da önemli bir faktördür. Ayrıca bebeğin büyüdüğü rahmin genişliği ve büyüklüğü de karnın dışarıdan belli olup olmamasını etkileyebilmektedir.

13 haftalık bebek artık yukarı doğru çıkmaya başladığı için karın bölgesinde az da olsa şişkinliğe neden olabilir. Ancak anne karnının hamile şeklinde belirgin olmasına etki edecek bir görünüme sahip olmayabilirsiniz. 13. haftalık gebelik anne karnı henüz dışarıdan belli olmayabilir.

13 Haftalık Gebelikte Düşükler

Hamilelik döneminde düşük riski genelde gebeliğin ilk haftalarında sıklıkla görülmektedir. Ayrıca gebelikte düşüklerin genelde 9. haftadan önce görüldüğü de bilinmektedir. 13. haftadan önce meydana gelen düşükler ise erken düşük olarak nitelendirilmektedir.

Genelde düşüklerin %22’lik kısmı 9 ile 10. haftada gerçekleşmektedir. Ayrıca yaşanan tüm düşük tehlikelerinin de %85’lik oranının 13. haftadan önce meydana geldiğini söylemek mümkündür. Ancak yine de 13. hafta içinde de sağlık sorunlarınızdan kaynaklı olarak düşük riski de yaşayabilirsiniz.

- Reklam -

13 Haftalık Gebelikte Bebek Nerede Durur?

13 haftalık gebelikte bebek artık bir limon büyüklüğüne ulaşmıştır. Ayrıca 13 haftalık bebeğin boyu da 7.1 cm iken kilosu ise 23 gramdır.

Hamileliğin 12. haftası ile birlikte rahim leğen kemiğinin üzerine çıkmaya başlayacaktır. Bir yandan büyüyen bir yanda da kasık kemiğine kadar çıkan rahim 13. haftada da yukarı çıkmaya devam etmektedir.

Hamileliğin 13. Haftası Kaç Aylık?

13 haftalık gebelik 3. aya denk gelmektedir. Doktorlar genelde hamilelik hesabını haftalık olarak yaparlar. 13 haftalık gebelik dönemi 4. aya giriş yapılan ikinci trimesterin de ilk dönemi olarak kabul edilmektedir.

13 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Etmeli?

Hamileliğin tüm dönemlerinde bebeğin sağlığı açısından anne adaylarının dikkatli olmasında yarar olacaktır. Özellikle hamileliğin 3. ayı içinde bulunan 13 haftalık dönemde de anne adayı kendine dikkat etmelidir.

  • Bu dönemde aşırı iş yapmaktan ve ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır.
  • 13 haftalık gebelikte kesinlikle uzanarak iş yapılması tavsiye edilmemektedir.
  • Uzun yolculuklar bu dönemde bebeğin sağlığı açısından uygun olmayabilir.
  • Anne adayının ağır sporlardan ve egzersizlerden kaçınması uygun olacaktır. Ancak bu dönemde hafif yüzme ve yürüyüş gibi egzersizler yapılabilir. Yine de spor ve egzersiz yapma ile ilgili doktorunuza danışmanızda yarar olacaktır.
  • Bu dönemde de vajinal akıntınız hızlı bir şekilde devam edecektir. Ancak yumurta beyazı gibi şeffaf ve kokusuz bir akıntı olmasına dikkat etmelisiniz. Kokulu ve renkli bir akıntı yaşamanız durumunda bu durumu vakit kaybetmeden doktorunuza bildirmelisiniz.
  • Annenin beslenmesine ayrıca bu dönemde özen göstermesi beklenmektedir. Bol bol taze sebze ve meyve tüketmesi gerekir. Ayrıca gerekli görüldüğü takdirde ek olarak mineral ve vitamin desteği de alabilir.
  • Annenin psikolojik olarak kendini iyi hissetmesi bebeğin de psikolojik gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bunun için stresten uzak durması önerilir.
  • Gebeliğin ilk döneminde özellikle diş etleri hassasiyet kazanabilir. Dişler de bu dönemde çürümeye daha meyilli olacaktır. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesine yarar olacaktır.

Gebeliğin 13. Haftası ile ilgi bilgi almak isterseniz Hamileliğin 12. Haftası adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

13 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

13 Haftalık Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Anne adaylarının gebeliğin ilk haftasından itibaren düzenli ve dengeli beslenmesi bebeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Özellikle protein açısından zengin besinlere öncelik verilmelidir.

- Reklam -

Günde 5 öğün olacak şekilde ara öğünler de dâhil edilerek beslenilmesi en uygun beslenme düzenidir. 13 haftalık gebelikte anne adayının beslenme konusunda dikkat etmesi gereken şunlardır:

  • Bu dönemde pek çok anne adayı sindirim sistemi ile ilgili sorunlar yaşayabilmektedir. Bunun için acı, ekşi ve aşırı baharatlı besinlerden uzak durulması tavsiye edilir.
  • Aşırı kahve ve çay tüketiminden kaçınılmalıdır. Ayrıca gazlı içeceklerin de tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
  • Gebeliğin 13. haftasında kabızlık şikayeti sıklıkla yaşanan sağlık sorunlarındandır. Kabızlığı önlemek için en sağlıklı yöntem ise lif açısından zengin besinleri tüketmektir. Öğünlerinize mutlaka lif oranı zengin olan besinleri ilave etmelisiniz.
  • Hamileliğin her döneminde D vitamini en önemli noktalar arasında yer almaktadır. Ancak D vitamini almak için öncelikli olarak doktorunuza danışmalısınız.
  • Bu dönemde kalsiyum ve demir açısından zengin besinlere yönelmek sağlıklı ve yararlı olacaktır.
  • Lif açısından en zengin olan çavdar, arpa ve yulaf ile birlikte bakliyatlara yemeklerinizde yer vermelisiniz.

13 Haftalık Gebelikte Anne Hisseder Mi?

13 haftalık gebelikte bebek hareketlerine devam etmektedir. Ancak bebeğiniz yaklaşık bir limon büyüklüğünde olduğu için sizler onun hareketlerini henüz hissedemezsiniz. Hızla kolları ve bacakları gelişmeye devam etmektedir. Ayrıca hareket ettikçe kas ve kemik gelişimini de hızlandırmaktadır.

Refleks hareketleri bu dönemde pek çok bebeğin yaptığı hareketlerdendir. Ancak anne adayının bebeğin bu hareketlerini yavaş yavaş hissetmesi en erken 17. haftayı bulabilmektedir.

13 Haftalık Gebelikte Göbek Çıkar Mı?
13 Haftalık Gebelikte Göbek Çıkar Mı?

13 Haftalık Gebelikte Göbek Çıkar Mı?

13 haftalık gebelikte göbek henüz belli olacak şekilde büyümemektedir. Bebek bu aşamada oldukça küçüktür. Ayrıca henüz yavaş yavaş yukarı çıkmaya başladığı için 13 haftalık gebelikte göbek belli olmamaktadır.

13 Haftalık Gebelikte Akıntı Normal Mi?

Vücuttaki östrojen hormonunun hızla artması anne adayının tüm hamilelik dönemi boyunca akıntı yaşamasına neden olabilir. Kokusuz ve şeffaf akıntı 13 haftalık gebelikte oldukça normal karşılanan bir durumdur. Ancak lekelenme 13 haftalık gebelikte normal karşılanmamaktadır.

Mucize anneler topluluğuna katılmak ister misin? Hemen sende gel

Bu makaleyi paylaş
1 yorum