Hamileliğin 11. Haftası

Mucize Anne Yazar: Mucize Anne
Okuma: 9 Dk.
hamileliğin 11. haftası
hamileliğin 11. haftası
Google News

Google Haberlerde Takip Et!

Hamileliğin 11. Haftası ilk trimesterin de son dönemleridir. Hamileliğin en keyifli süreci olarak kabul edilen gebeliğin 11. haftası ile birlikte ikinci trimester dönemine de geçiş yapılmaktadır.

Anne karnındaki bebek hızla gelişimine devam ederken anne adayı da her geçen gün gebeliğin daha da farkına varmaktadır. Hamileliğin 11. haftası içinde de pek çok anne adayının gebelik belirtilerini yaşamaya devam ettiği bilinmektedir.

Hamileliğin 11. haftasında bebek ve annedeki değişimleri sizler için hazırladığımız yazımızda tüm detayları ile bulabilirsiniz.

11. Haftalık Gebelik Cinsiyet Görüntüsü

Hamileliğin 11. haftası ile birlikte bebek ultrasonda daha net bir şekilde görünmeye başlayacaktır. Artık minicik bir bebek görünüme sahip olduğu için başı ve vücudu orantılı bir şekilde seçilebilmektedir. Ayrıca 11 haftalık bebeğin boyunun da hızla uzadığı dikkat çekmektedir.

- Reklam -

Genelde 11 haftalık bebekler ultrasonda sırt üstü pozisyonda görülebilmektedir. 11. haftada bebeğin cinsiyeti henüz belli olmamaktadır. Dış üreme organları yeni yeni şekillenmeye ve gelişmeye başlamıştır. Bunun için de 11. ve 12. hafta ultrason muayenesinde kesin olarak bebeğin cinsiyeti belirlenememektedir.

Bebeğin cinsiyetinin net olarak tahmin edilebilmesi için en sağlıklı dönem hamileliğin 20. haftasıdır. Ayrıca erkek bebeklerin cinsiyetinin kız bebeklere göre daha erken dönemde de tespit edilebildiğini söylemek mümkündür.

11. Hafta Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

11 haftalık gebe olan anne adaylarının özellikle sağlıklarına ve beslenmelerine dikkat etmesi gerekmektedir. Hamileliğin 11. haftası bebeğin gelişimi açısından en önemli dönemidir. Bu dönemde bebeğin organları geliştiği için annenin sağlık sorunları bebeğin de sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecektir.

Hem fiziksel hem de psikolojik açıdan annenin kendine çok dikkat etmesi tavsiye edilmektedir. Hasta kişiler ile temas etmekten kaçınması ve sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlardan kesinlikle uzak durması gerekir.

Hamileliğin 11. haftası ile birlikte düzenli olarak doktor muayenelerinin aksatılmaması da bebeğin sağlıklı gelişimini sürdürmesi açısından oldukça önemlidir.

Hamileliğin 11.Haftasında Akıntı

Hamileliğin 11. haftasında akıntı normal olarak değerlendirilmektedir. Hatta gebeliğin 11. haftasında meydana gelen akıntı oranındaki artış da anne adayı tarafından fark edilebilmektedir. Ancak hamileliğin 11. haftasında oluşan akıntının hem şeffaf hem de kokusuz olmasına dikkat edilmelidir.

- Reklam -

Eğer akıntı yeşil, kahverengi veya sarı tonlarında ve kokulu ise doktora danışılmasında yarar olacaktır. Hamileliğin ilk dönemleri içerisinde yer alan 11. haftada lekelenme normal değildir.

Nadiren de olsa bazı annelerde meydana gelse de 11. hafta içerisinde lekelenme gibi bir durum yaşandığı takdirde vakit kaybetmeden doktora gidilmesinde yarar olacaktır. 11. haftada yaşanabilecek lekelenme düşük riski taşıyabilmektedir.

11 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

11 haftalık gebelik sadece bebeğin gelişimi açısından değil annedeki değişiklikler için de önemli bir dönemdir.

11 haftalık gebelik annedeki değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hamileliğin 11. haftası ile birlikte sabah bulantısı olarak bilinen bulantılar yavaş yavaş azalmaktadır. Bunun için de sabahları uyandığınızda kendinizi daha enerjik ve dinç hissedebilirsiniz.
  • Hormonal değişimler hızlı bir şekilde devam edeceği için gün içerisinde mide ekşimesi sorunu yaşayabilirsiniz. Ayrıca gebeliğin 11. haftasında kabızlık da en sık yaşanan sorunlardan biridir.
  • Hamileliğin 11. haftasında kilo alımı diğer haftalara göre biraz daha hızlı ilerleyebilir. Mide bulantıları ve besinlere olan hassasiyetlerde azalma olacağı için iştahınızın açıldığını fark edebilirsiniz.
  • 11 haftalık gebelikte artık göbek kısmı biraz daha belirgin bir hale gelecektir. Ancak vücudunuzdaki progesteron hormonunun daha fazla salgılanmasından dolayı da sık sık şişkinlik ve gaz problemi de yaşamaya başlayabilirsiniz.
  • Yemeklerden sonra midenizdeki şişkinlik maksimum seviyeye gelebilir. Bunun için bu dönemde gazlı içeceklerden ve kızartılmış yemek ve besinlerden uzak durmanız midenizi daha da rahatlatabilir.

11 Haftalık Gebelikte Anne Karnı Ne Kadar Büyür?

11 haftalık gebelikte anne karnı az da olsa belirgin bir hal alacaktır. 11 haftalık bebeğin boyu yaklaşık olarak 4.2 cm’dir. Ayrıca bebeğin kilosu da 7 grama ulaşacaktır. 11 haftalık bebek incir büyüklüğündedir.

Bunun için anne, karnındaki bebeği hissedebilir. Ancak yine de çok küçük olduğu için karın bölgesinde aşırı bir belirginlik 11. haftada meydana gelmemektedir.

- Reklam -

11 Haftalık Gebelikte Neler Oluyor?

11 haftalık gebelikte bebek her geçen gün uzamaya ve büyümeye devam etmektedir. 11 haftalık gebelikte bebeğin beyni ve ciğerleri ile böbrekleri artık formlarına kavuşmaktadır ve düzenli bir şekilde de çalışmaya başlayacaklardır. Ancak yine de gebeliğin son gününe kadar bebeğinizin gelişimini sürdürmeye devam ettiğini unutmamalısınız.

  • 11 haftalık bebek esneyebilir ve yutma yetisine sahip olabilir. Ayrıca emme özelliğini de 11 haftalık olduğunda kazanmıştır.
  • Bebek içerisinde yüzdüğü amniyon sıvısı içinde soluk alıp verebilmektedir. Ayrıca idrarını da sıvı içerisine yapabilmektedir.
  • 11 haftalık bebeğin el ve ayak parmakları perdesiz bir şekilde birbirinden tamamen ayrılmıştır. Ellerini ve ayaklarını artık parmakları ile birlikte oynatabilmektedir.
  • 11 haftalık bebek ellerini açıp kapatabilmektedir. Ayrıca bu dönemde pek çok bebeğin göbek bağını tutabildiği de gözlemlenmektedir.
  • Bebeğiniz ayaklarını da oynatmayı öğrendiği için bu dönemde tekme atma yetisini kazanacaktır.

11 Haftalık Gebelik Kaç Aylık?

11 haftalık gebelik tam olarak 2 ay ve 17 güne karşılık gelmektedir. Bu dönemde artık 3 aydan oluşan trimesterin ilkinin son dönemi içinde bulunuyorsunuz. 11 haftalık hamile olan anne gebeliğin ilk dönemi içinde sayılmaktadır.

11 Haftalık Gebeliğin Belirtileri

Her ne kadar hamilelikte 2 aylık dönem geride bırakılmış olsa da anne adayları 11. hafta içerisinde de gebelik belirtilerini yaşamaya devam etmektedirler.

11 haftalık gebeliğin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Baş ağrıları ve baş dönmesi
  • Uykusuzluk
  • Göğüslerde oluşan şişlik ve ağrılar
  • Rahimde büyüme
  • Kas ağrıları
  • Karın bölgesinde belirginlik

11 Haftalık Bebek Hareketleri Hissedilir Mi?

11 haftalık hamile olan anne adayının karın bölgesi az da olsa daha belirgin bir hal almaya başlayacaktır. İncir büyüklüğünde olan bebek ise artık anne karnında iken hareketlenmektedir. Yine de hem kemik hem de kas gelişimi devam etmektedir.

Özellikle 11 haftalık bebek refleks hareketleri olarak bilinen tekme atma veya kol ve bacakları oynatmaları daha sık yapmaya başlayacaktır. Ancak 11 haftalık bebek hareketleri anne tarafından hissedilmemektedir. Bebek çok küçük olduğu için anne bebeğin hareketlerini hissedemeyebilir.

11 Haftalık Gebelikte Kasık ve Rahim Ağrısı Olur Mu?

Hamilelik döneminin başından sonuna kadar anne adayları fiziksel açıdan bazı sorunları yaşamaya devam etmektedir. Özellikle bebeğin yerleşmesi ile başlayan kası ve rahim ağrıları ve krampları en sık yaşanan sorunlardan biridir.

Bebeğin gelişmeye ve büyümeye devam etmesi her zaman rahim bölgesine baskı yapacaktır. Bu da ağrıların ve krampların oluşmasına neden olacaktır. Genelde rahim ve kasıklarda yaşanan ağrılar kısa süreli ve geçicidir.

Ancak ritmik bir şekilde devam eden ve kanama ya da lekelenme gibi durumlar ile ilerleyen bir kasık ve rahim ağrısı risklidir. Bu tarz şikâyetleriniz var ise zaman kaybetmeden doktorunuza başvurmanız tavsiye edilmektedir.

11. Haftada Bebek Gelişimi Nasıldır?

Düzenli olarak gidilen muayeneler ve ultrason görüntüleri ile 11 haftalık bebeğin gelişimi yakından takip edilebilmektedir. Genel olarak 11. haftada bebek gelişimi şu şekildedir:

  • 11 haftalık bebeğin uzuvları artık genel olarak oluşmuştur.
  • El ve ayaklarını hareket ettirmeye ve tekme atmaya başlayacaktır. Ancak bebeğin hareketleri anne tarafından hissedilmemektedir.
  • Bebeğin ultrason muayenesi sırasında burun, kulak ve gözleri net bir şekilde görülebilmektedir. Ancak bebeğinizin henüz gelişim aşamasında olduğunu unutmamalısınız.
  • 11 haftalık bebeğin iç organları tam olarak yerine oturmuş olsa da gelişimine devam etmektedir.

11 Haftalık Gebelikte Nasıl Beslenilmelidir?

Sadece 11. haftada değil gebeliğin her döneminde anne adayı beslenme düzenine çok dikkat etmelidir. Protein açısından zengin ve karbonhidrat açısından zayıf besinlere yönelmesi tavsiye edilmektedir.

Genel olarak anne adayı 11 haftalık gebelikte beslenirken şunlara öncelik vermelidir:

  • Günlük öğünler kesinlikle atlanılmamalıdır. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği yanı sıra anne adaylarının mutlaka ara öğünlerde de beslenmeye devam etmesi gerekmektedir.
  • Bu dönemde Omega 3 açısından zengin besinler bebeğin de sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bunun için fındık, ceviz, balık gibi besinlerin tüketilmesine dikkat edilmelidir.
  • Süt ürünleri her öğünde mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdendir. Peynir, yoğurt ve kefir beslenme düzeni içerisine mutlaka ilave edilmelidir.
  • Haftada beslenme düzenine eklenerek mutlaka beyaz ve kırmızı et de tüketilmelidir.

11 Haftalık Gebelikte Karın Ağrısı Olur Mu?

Pek çok anne adayı 11 haftalık gebelikte karın ağrısı yaşanıp yaşanmayacağını merak etmektedir. Gebelik belirtileri her anne adayında farklı şiddette meydana gelebilmektedir. Ancak bebek gelişmeye ve büyümeye devam ettikçe belirtiler de yoğun bir şekilde hissedilmeye devam etmektedir.

Rahimde hızlı bir şekilde büyümeye devam eden bebeğiniz ile birlikte vücudunuzda da değişiklikler olmaya devam edecektir. Karın kaslarınız gerilecektir.

Rahimdeki bağ dokuları da bebeğin daha rahat bir şekilde büyümesi için gerilecektir. Her ne kadar çok şiddetli olmasa da 11 haftalık gebelikte karın ağrısı ve kramplar yaşanabilmektedir. Çekilmeye bağlı karın ağrısı sorunu en sık yaşanan durumlardan biridir.

11 Haftalık Gebelikte Bel Ağrısı Olur Mu?

Bel ağrısı anne adaylarının gebelik süreci içerisinde en yoğun yaşadığı belirtiler arasında yer alır. Gebelikte 11 haftada bel ağrısı yaşanması oldukça normal kabul edilmektedir.

Kasık ve karın bölgesinde meydana gelen gerilme ve ağrılar kadar bel bölgesinde de ağrı yaşanabilmektedir. Karın bölgesi büyümeye devam ettikçe bele olan baskı da artacağı için ilerleyen dönemlerde bel ağrısı daha sık ve yoğun olarak yaşanacaktır.

11 Haftalık Gebelik Riskleri Nelerdir?

Henüz daha 2 aynı yeni dondurmuş bir anne adayı olarak 11. hafta içerisinde çok dikkatli olunması gerekir. Ağır kaldırmak, uzun yolcuklar ve aşırı hareket tavsiye edilmemektedir. Henüz düşük riski içerisindeki bir dönemde olduğunuz için ağrı sporlardan ve sık cinsel birlikteliklerden kaçınmanız yararlı olacaktır.

Bu makaleyi paylaş
1 yorum