Hamilelikte 1. Hafta

Mucize Anne Yazar: Mucize Anne
Okuma: 2 Dk.
hamilelikte 1. Hafta
Google News

Google Haberlerde Takip Et!

Hamilelikte 1. hafta maceranın başladığı haftadır. Uzmanlar hamileliğin başlangıcını son adet kanamasının ilk günü olarak hesaplar. Bunun nedeni yumurtlama ve gebe kalma tarihinin kesin olarak bilenememesidir. Hamilelikte 1. hafta aslında regl döneminin başlangıcıdır ve hamile değilsinizdir.

Hamilelikte 1. Hafta
Hamilelikte 1. Hafta

Hamilelik yaklaşık 9 ay 10 gün süren bir süreçtir. Hamilelik üçer aylık üç dönemden oluşur. Bu her üç aya trimester denilmektedir.

  • 1. Trimester: 1 – 13 haftalar
  • 2. Trimester: 14 – 26 haftalar
  • 3. Trimester: 26 – 40 haftalar

Hamilelikte 1. Hafta Detaylar

Hamile kaldığınız tarihi hatırlayamayabilirsiniz. Ancak her kadın son adet tarihini bilir. Gebelik hesaplamalarında son adet tarihinin kullanıldığını bilmelisiniz.

Hamile kaldığınızı yeni öğrendiyseniz muhtemelen hamileliğin ilk haftasında olduğunuzu düşünürsünüz. Aslında 4 haftalık hamilesiniz. İlk doktor kontrolünde yaklaşık kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenebilirsiniz.

- Reklam -

Bu hafta adet döngünüzün başladığı ilk haftadır. Rahim iç duvarını döküp kanamaya neden olurken, hormonlar yeni bir yumurtanın oluşması için hazırlıklara başladı bile.

İnsan yumurtası vücuttaki en büyük hücredir. Vücudunuz adet döngüsünün 10 -19. günleri arasında veya bir sonraki âdetinizden yaklaşık 14 gün önce bir veya nadiren birden fazla yumurta hücresi üretecektir. Yumurta hücresi yaklaşık 12 – 24 saat döllenebilir. Sperm vücudunuzda 5 güne kadar canlı olarak kalabilmektedir. O yüzden yumurtlama tarihlerinden önce bol bol seks yapmak gebelik şansını artırır.

Hamileliğin ilk belirtileri hemen ortaya çıkmaz. Birçok kadın hamile kaldığını 4. Haftada olması gereken kanamanın olmamasıyla birlikte anlar. Ancak döllenmeden sonra bazı kadınlarda göğüste ağrı veya hassasiyet, mide bulantısı, yorgunluk ve sık idrara çıkma isteği gibi ön belirtiler görülebilir.

Hamileliğin 2. haftası ile ilgili bilgi almak isterseniz Hamilelikte 2. Hafta adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Çocuk sahibi olmak istiyorsanız uygun bir kiloda, kötü alışkanlıklardan uzak kaldığınız bir dönemi tercih etmenizde yarar var. Kahve içmeyi seviyorsanız bir süre ara vermek iyi bir fikir olabilir.

Hamilelikte 1. Hafta için Öneriler

  • Sigar, alkol ve aşırı kafein gibi sağlıksız alışkanlıkları bırakın.
  • Günlük 400 mg folik ait içeren vitamin desteği alın.
  • Doğurganlık için en verimli olduğunuz günlerin öncesinde bolca seks yapın.

- Reklam -

Bu makaleyi paylaş
1 yorum