Hamilelikte 5. hafta

Mucize Anne Yazar: Mucize Anne
Okuma: 5 Dk.
hamilelikte 5. hafta
hamilelikte 5. hafta
Google News

Google Haberlerde Takip Et!

Hamilelikte 5. hafta sürecinde muhtemelen adetiniz gecikti ve bir hamilelik testi yaptınız. Beklenen mutlu haberi almış olmasınız. Tebrikler! Çoğu kadın hamile oluğunu bu hafta öğrenir. Mucize Anneler topluluğuna hoş geldin!

Bebeğin kalp atışını bu hafta duyabilirsin. Ama bir sorun yoksa doktorun ilk muayene için 8. haftayı beklemeyi tercih edebilir.

Kandaki Beta HCG değeri arttığı için muhtemelen bulantı,  bitkinlik, şişkinlik ve ağrılı göğüsler gibi bazı hamilelik belirtilerini görmeye başladın veya yakıdan başlayacaksın.

Hamilelikte 5. Hafta – Bebek

  • Embriyonuz bu hafta elma çekirdeği büyüklüğünde. Boyu ise (baştan popoya) yaklaşık olarak 0,3 cm uzunluğunda.
  • Bebeğin sinir sitemini oluşturacak olan ektoderm adı verilen üst katman oluşmaya başladı. Bu katman ileride beyin, omurilik, sinir ve omurgayı oluşturacak.
  • Mezoderm adı verilen orta katmanda kalp ve damar sistemi, kas, kıkırdak, kemik ve deri altı dokuların şekillenmesini sağlar.
  • Endodrem adı verilen son katman akciğerleri, bağırsakları, boşaltım sistemini, tiroidleri, böbrekleri ve pankreasın oluşmasında görev yapar.
  • Bebeğiniz artık size bir göbek bağı ile bağlandı. Şu an basit  anlamda besin ve oksijen sağlıyor. Bu daha da gelişecek.

5 haftalık bebek anne karnında nasıl olur?

5 haftalık bebek anne karnında içi sıvı ile dolu amniyon kesesinin içinde büyümeye devam eder. Doğana kadar bu kesenin içinde gelişimine devam edecektir. Şekil olarak ince bir tüpü andırır.

- Reklam -
Hamilelikte 5. Hafta – bebek

5 haftalık gebelik kaç aylık

Hamilelikte 5. hafta itibarıyla gebeliğin 2. ayına girmiş bulunuyorsunuz. Doktorların hamileliği son adet tarihinden itibaren saydığını unutmayın. Yani aslında hamileliğin ilk iki haftasında teknik olarak hamile değilsiniz.

5 haftalık hamilelikte ultrason

Hamileliğin 5. haftasında sizi hamilelik komplikasyonları riski altına sokabilecek bir sağlık sorununuz yoksa muhtemelen ultrasona girmeyeceksiniz. İlk doktor hamilelik muayeneniz 8 – 9 hafta civarında olacaktır. Biraz daha sabredin.

İlk ultrason esnasında doktor bebeğinizi tepeden tırnağa detaylıca inceler. Bebeğin boyutlarına göre muhtemel doğum tarihini size söyler. Sizin ve bebeğinizin sağlık durumundan emin olmak için doktorunuz, ilk gebelik kontrolünde sizden kan ve idrar testi ister.

5 haftalık bebek ultrasonda görünür mü?

İlk kez hamile kalan kadınlar genellikle ‘5 haftalık bebek ultrasonda görülür mü?’ iye merak eder. Bebek henüz çok küçüktür. Ancak ultrasonda tespit edilebilir. Bu hafta yapılacak ultrason vajinal yolla yapılır. Ultrasonda görülen görüntü minik bir nokta şeklindedir. Aşağıda 5 haftalık bebeğin ultrason görüntüsü size fikir vermesi açısından eklendi.

5 haftalık bebeğin ultrason görüntüsü
5 haftalık bebeğin ultrason görüntüsü

5 haftada kalp atışı duyulur mu

Bebeğin ilk kalp atışı genellikle 5 buçuk ve 6. haftalarda duyulabilir. tabi bu her zaman böyle olacak anlamına gelmez.

5 haftalık bebek anne karnında hissedilir mi?

Bebek anne karnında 7. haftadan sonra hareket etmeye başlar. Ama boyu henüz 2 cm kadar olduğu için bu hareketlenme ancak ultrason ile gözlemlenebilir. Anne adayı bu hareketleri hissetmez. Anne karnında bebeğin hareketleri genellikle 16 -20 haftalarda hissedilir.

- Reklam -

Hamilelikte 5. hafta – Annenin durumu

  • Hamileliğe bağlı olarak bazı rahatsızlar hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Hamileliğin ilk haftalarında çoğu kadında göğüslerde hassasiyet, bitkinlik ve sık idrara çıkma gibi hamilelik belirtileri ortaya çıkabilir. İlerleyen haftalarda buna mide bulantısı da eşlik edebilir.
  • Gebelik döneminde uygun sporlar ve yürüyüş yapmak hem sizin hem de bebeğin sağlığı için önemlidir. Bu yüzden egzersizlere başlamanın tam zamanı. Yapacağınız egzersizler sizi kramp ağrılarından korur, doğumu kolaylaştırır, dinç ve zinde hissetmenizi sağlar.
  • Rutin bir egzersiz takviminiz olursa doğumdan sonra daha erken ayağa kalkarsınız.

5 haftalık hamilelik belirtileri nelerdir?

5 Haftalık hamilelikte nasıl hissedilir?

5 haftalık hamilelik deneyimi kadından kadına farklılık gösterir. Bu yüzden belirli bir şey beklememek ve her şeye hazırlıklı olmak en iyisi olabilir. Bu dönemde normal zamanlara göre kendinizi biraz daha yorgun hissedebilirsiniz.

5 haftalık hamilelikte ilişkiye girilir mi?

Bir çok anne adayı hamilelik döneminde cinsel ilişkiye girmenin bebeğe zarar vereceğini düşüncesi ile cinsel ilişkiden kaçınabilir. Aslında yolunda giden sağlıklı bir hamilelikte (doktorunuza danışarak) cinsel ilişkiye girmede herhangi bir sakınca yoktur.

Daha önce bir düşük hikayeniz varsa cinsel ilişki hamileliğinizi riske sokabilir. Hamileliğin ilk üç ayı düşük riski taşıdığından doktorunuz cinsel ilişkiye girmemenizi söyleyebilir. Hamilelikte 5. hafta için doktorunuza mutlaka danışmalısınız.

gebeliğin 4. haftası hakkında bilgi almak istersen Hamilelikte 4. hafta adlı yazımızı okuyabilirsin.

5 haftalık hamilelik için öneriler

  • Hamile olduğunuz artık kesinleştiğine göre hangi doktor ile gebeliğinizi takip edeceğinize karar vermeli ilk randevunuzu oluşturun. İlk önceliğiniz bu olmalı.
  • Folit asit içeren vitamini doktorunuzun önerdiği oranda ve düzenli alın. Folik asit oluşabilecek gebelik kusurlarını önlemede yardımcı olur.
  • Düzenli kullandığınız ilaç varsa (reçeteli-reçetesiz) doktorunuza mutlaka söyleyin.
  • Kötü alışkanlıklarınız varsa mutlaka bırakın.
  • Egzersiz yapmaya başlayın. Bunu düzenli olarak yapmaya çalışın.
  • Kullandığınız temizlik maddesi ürünlerine, böcek ilaçlarına dikkat edin. Çöp konteynerlerinden uzak durun.

İlk doktor  kontrolü için öneriler

  • Kendinize bir doktor belirleyin ve ilk randevunuzu oluşturun
  • Son regl tarihinizi bir yere not edin. Bunu doktorunuz size soracak.
  • Eşinizin ve sizin ailenizde kronik rahatsızlığı olan biri var mı diye akrabalarınız ile konuşun. Doktorunuz ailenizde genetik bozukluğu veya kronik rahatsızlığı olan birinin olup olmadığını soracaktır.
  • Hamile olduğunuzu henüz yeni öğrendiğiniz için kendinizi 1 haftalık hamile sanıyor olabilirsiniz. Doktorunuz size 5 hafta hamile olduğunuzu söylerse kafanız karışmasın. Doktorlar hamileliği son adet tarihinden itibaren başlayarak sayar. İlk 2 hafta regl ve yumurtlama dönemidir. Gebelik 2 -3 hafta civarında gerçekleşir.
  • Hamilelikle ilgili sorularınızı bir yere not edin. İlk kontrolde doktora sorarken bir şey kaçırmayın.

6 gebelik ile ilgili bilgi almak için Hamileliğin 6. Haftası adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu makaleyi paylaş
2 Yorum