Hamileliğin 10. Haftası

Mucize Anne Yazar: Mucize Anne
Okuma: 8 Dk.
hamileliğin 10. haftası
hamileliğin 10. haftası
Google News

Google Haberlerde Takip Et!

Hamileliğin 10. Haftası ile birlikte bebek artık fetüs olarak adlandırılmaktadır. Özellikle ultrason muayeneleri sırasında bebek daha detaylı bir şekilde görüntülenebilmektedir.

Hamileliğin 10. haftası anne için de oldukça önemli bir dönemdir. Gebeliğin belirtileri bu dönemde daha yoğun bir şekilde hissedilebilmektedir. Her geçen gün hızla büyümeye devam eden bebek artık bir embriyo değildir.

Gebeliğin 10. haftasında bebek ve annede meydana gelen değişim ve gelişmeleri sizler için derledik.

10 Haftalık Gebelik Bebek Hareketleri

Bebekler anne karnında iken 10 haftalık olmadan önce de hareket etmeye başlamaktadır. Ancak anne karnındaki 10 haftalık bebek oldukça küçük olduğundan anne adayı için bebeğin hareketlerini hissetmesi erkendir.

- Reklam -

Her gün giderek hızla büyüyen bebeğin hareketlerinin anne tarafından hissedilmesi ilerleyen haftalarda meydana gelebilmektedir. 10 haftalık bebeğin hareketlenmeleri ise ultrason muayenesi sırasında net bir şekilde gözlemlenebilmektedir.

10 Haftalık Gebelik Ultrason Görüntüsü

10 haftalık bebek ultrason görüntüsü
10 haftalık bebek ultrason görüntüsü

Hamileliğin 10. haftası ile birlikte bebek anne karnında daha belirgin bir hale gelebilmektedir. Ultrason muayenesi sırasında da belirgin bir şekilde bebeğinizi inceleme şansına sahip olabilirsiniz.

Genel olarak 10 haftalık bebek ultrasonda bakıldığı zaman daha net bir şekilde insan formunu andırmaktadır. Yüz bölgesi geçen haftalara göre daha belirgin olarak incelenebilmektedir.

Ayrıca 10 haftalık bebeğin baş kısmı da hala vücuduna göre daha büyüktür. Sadece kafa ve yüz bölgesinde değil kol ve bacaklarında da fark edilir derecede belirginlikler görülebilmektedir.

10 Haftalık Gebelikte Anne Karnı Ne Kadar Büyür?

Hamileliğin 10. haftası bebeğin boyu ortalama olarak 3.3 cm kadardır. 10 haftalık bebeğin kilosu ise 4 gramdır. 10 haftalık bebek çilek büyüklüğündedir. Bebek 10. haftasına giriş yapması ile birlikte artık fetüs olarak adlandırılmaktadır.

Yavaş yavaş anne karındaki cenin pozisyonuna geçiş yapacaktır. Ayrıca görünüm olarak da bir bebek görünümüne sahip olmaya başlamıştır. 10 haftalık bebek gelişimini hızlı bir şekilde devam ettirirken burun delikleri tam olarak oluşmuştur.

- Reklam -

Ayrıca kulakları ve dudakları ise henüz 10 haftalık iken oluşum aşamasındadır. Gebeliğin 10. haftasında bebeğin kalp atışlarının dakikada ortalama 180 kez atması beklemektedir. Artık kalp atışları ilerleyen haftalar ile birlikte hızını artırmaya ve daha düzenli olmaya başlayacaktır.

10 Haftalık Gebelik Hissedilir Mi?

Anne karnında 10 haftalık olan bebek artık tam anlamı ile 2 aylık olmuştur. Anne karnında kolları, bacakları ve eklem yerleri oluştuğu için bebek hareket etmeye başlayacaktır.

Parmakların ve kollarını hareket ettirebilmektedir. Hızlı bir şekilde büyüyen bebeğin hareketlenmeleri hissedilmese bile anne bebeğini hissedebilmektedir. Gebeliğin 10. haftası ile birlikte karın bölgesinde de büyüme olacaktır.

Normal göbekten farklı olarak gebelik göbeği oluşmaya başlayacağı için 10 haftalık bebek anne tarafından hissedilebilmektedir.

10 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

10 haftalık bebek anne karnındaki gelişimini hızla sürdürürken annede de pek çok değişiklik meydana gelmektedir. Hem duygusal hem de fiziksel açıdan gebeliğin 10. haftası anne adayını etkileyebilmektedir.

10 haftalık gebelikte annedeki değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

- Reklam -
  • Bebek büyürken annenin rahmi de giderek genişlemeye başlamaktadır. Ortalama olarak annenin rahmi önceki haline göre iki katı büyüklüğündedir.
  • Eğer anne adayının ilk gebeliği ise 10 haftalık olduğunda karın bölgesinde şişlik olmamış olabilir.
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik 10. hafta ile birlikte yoğun bir şekilde devam edebilmektedir.
  • Anne adayında fiziksel açıdan pek çok değişiklik gözlemlenmektedir. Özellikle göğüslerdeki büyüme daha fark edilir bir derecede olacaktır.
  • Kilo almada hızlanma görülebilmektedir. Normal giydiğiniz kıyafetlerinizin dar geldiğini hissedebilirsiniz.

10 Haftalık Bebeğin Neleri Oluşur?

  • Hamileliğin 10. haftası içinde bebek daha net bir şekilde oluşmuştur.
  • Bebekler 10. haftaya giriş yaparak artık kollarını bükebilecek kadar hareket edebilmektedir. Kollarını bükebilmesi aynı zamanda kaslarının da gelişime katkı sunmaktadır.
  • Ayak parmakları artık birbirinden ayrılmış olacaktır. Ayak parmaklarını oynatabilmektedir.
  • Bebek artık hareket etmeye başladığı ve eklemlerini de oynatabildiği için gün içerisinde daha aktif bir şekilde hareket edebilmektedir.
  • 10 haftalık bebeğin çene kemiği şekillenmeye başlamıştır. Ayrıca minik de olsa diş tomurcukları çene kemiği ile birlikte şekil almaya başlayacaktır.
  • Kulak kanalları ve vücudundaki kıkırdak ve kemik dokusu da hızla gelişimine devam etmektedir.

10 Haftalık Bebeğin Cinsiyeti Belli Olur Mu?

Hamileliğin 10. haftası itibariyle bebeğin cinsiyeti henüz belli değildir. Bebek henüz daha yeni yeni insan formunu almaya başlamış ve gelişmeye de devam etmektedir.

Bebeğin cinsiyetinin net olarak belli olması ortalama olarak 20. haftadan sonradır. Ancak bebeklerin cinsiyetleri 12. haftadan itibaren belli olmaya başlamaktadır.

10 Haftalık Gebelik Belirtileri

Bebeğiniz 10 haftalık olduğunda bile yoğun bir şekilde hamilelik belirtilerini hissetmeye devam edebilirsiniz. Gebelik süreci sağlıklı bir şekilde ilerlerken anne adayı hamileliğin tüm belirtilerini de hissetmektedir.

Ancak her anne adayının 10 haftalık gebelikte belirtiler farklılık gösterebilmektedir. Hamileliğin 10. haftası anne adayının yaşadığı gebelik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Sürekli uyuma ihtiyacı hissetme ve yoğun halsizlik hali
  • Sabah ve gün içinde devam edebilen mide bulantısı
  • İştahta ani bir azalma veya artış
  • Sık sık tuvalete gitme isteği
  • Midede baskın olarak hissedilen şişkinlik ve rahatsızlıklar
  • Göğüslerde büyüme ve ağrı
  • Vajinal akıntı
  • Sürekli değişebilen ruhsal ve duygusal değişimler
  • Bacak bölgesinde oluşabilen kramplar
  • Baş ağrısı

10 Haftalık Bebek Kaç Aylıktır?

Hamileliğin 10. haftası tam olarak 2 ay 10 günlük bir süreye karşılık gelmektedir. Anne adayı 10 haftalık süreç içine girdiğinde hamileliğin de 3. ayın içinde yer almış olur.

Aynı zamanda 3 aylık dönemler trimester dönemi olarak kabul edilmektedir. 10 haftalık gebelik ise ilk trimesterin don dönemi olarak hesaplanabilmektedir.

10 Haftalık Gebelikte Kasık ve Rahim Ağrısı Olur Mu?

Hemen her anne adayı gebeliğin ilk başladığı dönemden itibaren kasık ve rahim ağısı yaşayabilmektedir. Ancak gebelik içerisinde hissedilen bu ağrılar endişe veren bir durum olarak değerlendirilmemelidir.

Özellikle hamileliğin 10.haftası ile birlikte rahimde ve kasıkta baskı ve buna bağlı olarak da ağrı yaşanabilmektedir. Çünkü bebek artık hızlı bir şekilde büyümeye devam ettiği için kasık bölgesine baskı yapacaktır.

Rahim de bebeğin büyümesine bağlı olarak genişlemeye devam etmektedir. Gebeliğin 10. haftası kasık ve rahim ağrısı genel olarak yerleşme ağrısı olarak da kabul edilebilmektedir.

10 Haftalık Gebelikte Akıntı ve Lekelenme Olur Mu?

10 haftalık gebelikte ağrılar kadar lekelenmeler de pek çok anne adayının yaşadığı semptomlar arasında yer almaktadır. Ancak bu noktada akıntı ve lekelerin anne adayı tarafından yakından takip edilmesi oldukça önemlidir. Vajinal akıntı 10 haftalık gebelikte oluşabilen durumlardan biridir.

Akıntının hem rengi hem de kokusu çok önemlidir. Genelde anne adayları şeffaf, yumurta akı kıvamında ve kokusuz akıntıyı gebelik içinde sıklıkla yaşayabilmektedirler. Ancak kokulu ve renkli akıntı olması durumunda doktora danışılmasında yarar olacaktır.

Aynı durum lekelenmeler için de geçerlidir. Çünkü 10 haftalık gebelikte lekelenme düşük belirtisi de olabilmektedir. Yoğun ve sancılı lekelenmeler yaşandığı zaman kesinlikle vakit kaybetmeden doktora gidilmesi ve gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

10 Haftalık Gebelikte Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?

10 haftalık gebelikte beslenme düzeni anne ve bebek için en önemli konulardan biridir. 10 haftalık gebelikte neler yenilmelidir sorusu anne adayları tarafından da sıklıkla merak edilmektedir.

10 haftalık hamilelikte beslenme düzeni şu şekilde sıralanabilir:

  • Sadece gebeliğin 10. haftasında değil tüm süreç içerisinde protein ağırlıklı olarak beslenilmesi gerekmektedir.
  • Beyaz ve kırmızı et bolca tüketilmelidir. Ancak kırmızı ve beyaz etin iyice pişmiş olmasına dikkat edilmesinde yarar olacaktır.
  • Günlük süt, peynir ve yumurta tüketimi konusunda hassas davranılmalıdır.
  • Günde en az 3 öğün beslenilmelidir. Ayrıca ara öğünlerin de ihmal edilmemesi gerekir. Anne adayları ara öğünlerde mutlaka Omega 3 açısından destek alabilecekleri besinleri tüketmelidir. Bunun için bolca fındık ve fıstık tüketebilirler.
  • 10 haftalık gebelikte beslenme düzeni içerisine mutlaka taze ve yeşil yapraklı sebzeleri de bolca ilave etmelisiniz.
  • Ara öğünlerde mutlaka meyve tüketimine özen gösterilmelidir.
  • Haftada en az bir kez balık, tavuk veya kırmızı et tüketilmelidir. Ancak balık tüketirken çiğ yemeklerden uzak durulması gerekmektedir.
  • Zeytinyağını mutlaka tüm yemeklerde kullanmalısınız. Ayrıca bol salata ve yoğurt tüketimi de 10 haftalık gebelikte çok önemlidir.

10. Hafta Gebelik Riskleri Nelerdir?

Gebeliğin 3. ayına girildiği dönem olarak bilinen 10. haftada bebeğinizi bekleyen bazı riskler ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

10. hafta gebelik riskleri şu şekilde listelenebilir:

  • Eğer bebeğinizde genetik bir hastalık veya bir anormallik var ise anne karnında iken hayatını kaybedebilir.
  • Rahimde meydana gelen anormalliklerden kaynaklı olarak düşük riski bulunmaktadır.
  • Progesteron hormonunun az olmasından kaynaklı olarak bebek düşebilir. Özellikle bu hormona bağlı olarak meydana gelen düşükler tüp bebek gebeliklerinde daha sık görülebilmektedir.

Hamileliğin 10. Haftasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hamileliğin 10. haftasında anne özellikle ağrı eşyaları kaldırmaktan uzak durmalıdır. Çok cinsel ilişkide bulunmaktan kaçınılması tavsiye edilmektedir.

Özellikle ani oturmak ve kalkmak gibi hareketlerin yapılmaması gerekmektedir. Anne adayının bağışıklık sistemini güçlendirmesi için beslenmesine ve sağlığına dikkat etmesi gerekmektedir.

Temiz havada yürüyüş yapmak bu dönemdeki en etkili egzersizlerden biridir. Annenin psikolojik açıdan iyi olması da önem taşımaktadır. Bunun için bol bol keyif aldığı hobilerle ilgilenmesi ve bebeği ile konuşması tavsiye edilmektedir.

Bu makaleyi paylaş
Yorum Yap